Occurrence of microorganisms and aflatoxins in the production of artisanal puba flour production in Tocantins, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.20873/uft.2359-3652.2016v3n1p80Palavras-chave:
Manihot esculenta Crantz, fermentation, microorganisms, aflatoxin, puba flour.Resumo
Abstract
This work aimed to characterize the microbiota involved in the production of puba flour in Palmas, Brazil, and to verify the presence of aflatoxins in this food product. Counts of mesophilic heterotrophic bacteria, Lactobacillus spp., Streptococcus spp. and yeasts were done by dilution and plating on specific media. The results showed the presence of high populations of all microbial groups screened (>107 CFU g-1). Among lactobacilli, L. plantarum was the most frequent species, representing 41.6 % of total isolates of this genus. The most frequent yeasts were Candida castelli, C. ethanolica, C. krusei, Pichia membranifaciens and Trichosporon asahii. Counts of total and fecal coliforms obtained by the chromogenic Colilert technique were high mainly in samples of fermenting water, above 800 and 2,000 MPN 100 mL-1 respectively. Nevertheless in the final product those numbers were reduced considerably to less than 70 and 1 MPN g-1 respectively, values considered within the legal limits established by regulations. ELISA and thin layer chromatography showed no occurrence of aflatoxins, differently from other studies elsewhere. With this we can to observe that the products analyzed fit the Standards of the Brazilian Ministry of Health.
Key words: Manihot esculenta Crantz; fermentation; microorganisms, aflatoxin, puba flour.
Resumo
Este trabalho teve como objetivo caracterizar a microbiota envolvida na produção de farinha de puba em Palmas, Brasil, e verificar a presença de aflatoxinas neste produto alimentar. Contagens de bactérias heterotróficas mesófilas, Lactobacillus spp., Streptococcus spp. e leveduras foram realizadas por diluição e plaqueamento em meios específicos. Os resultados mostraram a presença de elevados números populacionais de todos os grupos microbianos pesquisados (> 107 UFC g-1). Entre os lactobacilos, L. plantarum foi a espécie mais frequente, representando 41,6% dos isolados totais deste gênero. As leveduras mais frequentes foram Candida castelli, C. ethanolica, C. krusei, Pichia membranifaciens e Trichosporon asahii. As contagens de coliformes totais e fecais obtidas pela técnica Colilert cromogénico foram elevadas, principalmente em amostras de água de fermentação, acima de 800 e 2000 NMP 100 mL-1, respectivamente. No entanto no produto final esses números foram reduzidos consideravelmente a menos de 70 e 1 MPN g-1, respectivamente, valores considerados dentro dos limites legais estabelecidos pelos regulamentos. Não foi observada a presença de aflatoxinas em nenhum dos testes realizados (ELISA e cromatografia em camada delgada), resultados divergentes de outros estudos realizados em outros países. Com isto podemos constatar que os produtos analisados atendem às normas do Ministério da Saúde do Brasil.
Palavras chaves: Manihot esculenta Crantz, fermentação, micro-organismos, aflatoxinas, farinha de puba.
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