Maintaining postharvest quality of aromatic peppers (Capsicum chinense) stored under modified atmosphere and refrigeration

Authors

  • Raoni Peruch Lemos dos Santos Universidade Federal do Tocantins
  • Elisângela Elena Nunes Carvalho Universidade Federal de Lavras
  • Thyago Rodrigues do Carmo Brito Universidade de Évora https://orcid.org/0000-0003-0596-1700
  • Tarcísio Castro Alves de Barros Leal Universidade Federal do Tocantins
  • Adriana Augusta Neto Universidade Federal do Tocantins
  • Glauber Ronery dos Santos Ribeiro Universidade Federal do Tocantins
  • Thiago Ferreira Barbosa Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v7n1.santos

Keywords:

color, packaging, volatile compounds

Abstract

The goal of this study was to evaluate the effect of three different types of packaging on the life of de aromatic peppers (Capsicum chinense) stored under refrigeration for 10 days. The aromatic peppers were harvested, taken to the laboratory, selected, washed, sanitized and stored in different packaging in BOD (8 ± 1ºC, 90 ± 5% RH) for 10 days. The experimental design was completely randomized (CRD) in factorial scheme 3x6, with three different packaging (Styrofoam tray (15x15x3cm) coated with PVC, 14 micron, bag of polyethylene and polystyrene cup with 500ml) and 6 times storage (0, 2, 4, 6, 8 and 10 days). Analyses carried out every two days were: weight loss, firmness, color, identification of volatile compounds and evaluation of external appearance. Regardless of the package kept the peppers color and flavor. The package consists of a Styrofoam tray covered with cling film provides greater weight loss and strength and therefore less suitable for storage at 8°C de aromatic peppers.

References

BRUNINI, M.A.; OLIVEIRA, A.L.; SALANDINI, C.A.R. 2004. Influência de embalagens e de temperatura no armaze-namento de jabuticabas (Myrciaria jabuticaba (Vell) Berg) cv ‘SABARÁ.

BOGUSZ JUNIOR, S. Caracterização química da fração volátil e estudo do potencial antioxidante em pimentas do gênero Capsicum. UNICAMP/FEA: Tese Doutorado, 2010.

CHITARRA, M.I.F. Alimentos minimamente processados. Lavras. 2001 p. 27,28

CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. 2005. Pós-Colheita de frutos e hortaliças-Fisiologia e Manejo. 2° ed. Lavras- Editora UFLA. p. 321.

EMBRAPA. Pimenta: uma alternativa para Roraima. 2002, disponível em: http://www.embrapa.br/imprensa/noticias/2002/setembro/bn.2004. Acesso em: 18/05/2011.

FERREIRA, D. F2 Análises estatísticas por meio do SISVAR para Windows versão 4.0 – In: Reunião anual da região bra-sileira da sociedade internacional de biometria, 45., 2000, São Carlos. Resumos. São Carlos: UFSCar, 2000. p. 235.

GOMES, B.L.; BARBOSA, G.S.; FARIAS, G.S.; MAGA-LHÃES, H.C.; PINTO, N.O.F.; GARRUTI, D.S. Perfil de compostos voláteis de Capsicum chinense. In: Congresso Nacional de Frutas tropicais. Aracajú, 2010.

GRAVINA, O.; HENZ, G.P.; CARVALHO, S.I.C. Conser-vação pós-colheita de pimentas da espécie Capsicum chi-nense com filme de PVC em duas temperaturas. In: Con-gresso Brasileiro de Olericultura. Anais... Vitória, 2010.

HOJO, E.T.D.; CARDOSO A.D.; HOJO R.H.; VILLAS BOAS, E.D. B.; ALVARENGA, M.A.R. 2007. Uso de películas de fécula de mandioca e PVC na conservação pós colheita de pimentão. Ciênc. Agrotec., Lavras, v.31, n.1, p.184-190, 2007.

KLUGE. R.A.; NACHTIGAL, J.C.; FACHINELO, J.C.; BILHALVA, A.B. 2002. Fisiologia e manejo pós-colheita de frutas de clima temperado. 2°ed. Campinas: Editora Ru-ral, 2002. p.23 24.

KONICA Minolta Sensing Americas. Precise color communi-cation: color control from perception to instrumentation. Sa-kai, 1998. (Encarte).

MATTOS, L.M.; MORETTI, C.L.; HENZ, G.P.; SOUZA, R.M. Caracterização pós-colheita de espécies de Capsicum spp. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente. v.1, n.2, 2008.

MCGUIRE, R.G. 1992. Reporting of objective color meas-urements. HortScience, v.27, p.1254-1255.

MENDONÇA, K. Concentração de etileno e tempo de exposi-ção para desverdecimento de limão “Siciliano”. Brazilian Journal of Food Technology. v.6, n.2, p.179-183, 2003.

PINHEIRO, J.M. DA S. Tecnologia pós-colheita para conser-vação de bananas da cultivar tropical. Dissertação Mestrado (Produção Vegetal) – Universidade Estadual de Montes Cla-ros /UNIMONTES, p.59, 2009.

REIFSCHNEIDER, F.J.B. 2000. Capsicum: pimentas e pi-mentões no Brasil. Brasília: Embrapa Hortaliças. p.113.

SIGRIST, J.M.M. Perdas pós-colheita de frutas e hortaliças. In: Cereda, M.P.; Sanches, L. Manual de armazenamento e embalagem-produtos agropecuários. Botucatu: Fundação de Estudos e Pesquisas Agrícolas e Florestais, 1983. p.1-12.

SOUSA, E.T.; RODRIGUES, F.M.; MARTINS, C.C.; OLI-VEIRA, F.S.; PEREIRA, P.A.P.; ANDRADE. J.B. Multi-variate optimization and HS-SPME/GC-MS analysis of VOCs in red yellow and purple varieties of Capsicum chinense spp. Peppers. Microchemical Journal, 82, p.142-149, 2006.

Published

2019-02-15

How to Cite

Santos, R. P. L. dos, Carvalho, E. E. N., Brito, T. R. do C., Leal, T. C. A. de B., Neto, A. A., Ribeiro, G. R. dos S., & Barbosa, T. F. (2019). Maintaining postharvest quality of aromatic peppers (Capsicum chinense) stored under modified atmosphere and refrigeration. Journal of Biotechnology and Biodiversity, 7(1), 241–248. https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v7n1.santos

Most read articles by the same author(s)