Quality assessment of jabuticabas (cv. sabará), submitted to refrigerated storage and conditioned in different packaging

Authors

  • Cristiane Maria Ascari Morgado Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia
  • Bruna Ariel Dias Guariglia Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia
  • Marcos José Trevisan Universidade de São Saulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, São Paulo, Brasil
  • Rafaela Vieira Façanha Universidade Estadual do Ceará, Centro de Ciências da Saúde, Cratéus, Ceará, Brasil.
  • Angelo Pedro Jacomino Universidade de São Saulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, São Paulo, Brasil.
  • Gilmarcos de Carvalho Corrêa Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil
  • Luis Carlos Cunha Junior Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.20873/uft.23593652201962p18

Abstract

The jabuticaba [Myrciaria jaboticaba (Vell) Berg] ‘Sabará’ is a very popular fruit in natura, because its sweet taste, however it is extremely perishable. The aim of this study was to evaluate packages for storing fruit under refrigeration. The fruit was harvested at the point of consumption, washed, cleaned and stored in packages of PET with cover of Neoform N-90©; PVC 12 micron; PD- 900®; PEBD 15 micron; PP 10 micron; Control (without package) and stored in chamber at 12º  1ºC e 85  5% RH. The packages reduced the weight loss and contributed to maintenance the good appearance of jabuticabas. The PVC film showed better retention of ascorbic acid, appearance and brightness. The passive atmosphere inside the packages PEBD and PP showed the highest concentrations of CO2and O2, negatively affecting the conservation of jabuticabas.The package PVC with 12 micron associated with cooling showed promising results for conservation of jabuticabas ‘Sabará’.

Keywords: Myrciaria jaboticaba (Vell) Berg, packages, refrigeration.

 

Author Biographies

Cristiane Maria Ascari Morgado, Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia

1Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil

Bruna Ariel Dias Guariglia, Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia

Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil.

Marcos José Trevisan, Universidade de São Saulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, São Paulo, Brasil

Universidade de São Saulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, São Paulo, Brasil

Rafaela Vieira Façanha, Universidade Estadual do Ceará, Centro de Ciências da Saúde, Cratéus, Ceará, Brasil.

Universidade Estadual do Ceará, Centro de Ciências da Saúde, Cratéus, Ceará, Brasil.

Angelo Pedro Jacomino, Universidade de São Saulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, São Paulo, Brasil.

Universidade de São Saulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, São Paulo, Brasil.

Gilmarcos de Carvalho Corrêa, Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil

Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil

Luis Carlos Cunha Junior, Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil.

Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Campus Samambaia, Goiânia, Goiás, Brasil.

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Published

2019-04-28

How to Cite

Morgado, C. M. A., Guariglia, B. A. D., Trevisan, M. J., Façanha, R. V., Jacomino, A. P., Corrêa, G. de C., & Cunha Junior, L. C. (2019). Quality assessment of jabuticabas (cv. sabará), submitted to refrigerated storage and conditioned in different packaging. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 6(2), 18–25. https://doi.org/10.20873/uft.23593652201962p18

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