CHLOROPHYLL INDEX AND PRODUCTIVITY OF CHERRY TOMATO CULTIVARS (Lycopersicon esculentum var. Cerasiforme), PRODUCED IN HIGH TEMPERATURES, UNDER PROTECTED ENVIRONMENT

Authors

  • Denilze Santos Soares Universidade Federal Rural da Amazônia campus Paragominas
  • Felipe Souza Carvalho Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas
  • Thaís Vitória dos Santos Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas
  • Taylane Santos Santos Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas
  • Tayna Amaro de Carvalho Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas
  • Luciana da Silva Borges Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

DOI:

https://doi.org/10.20873/uftv9-11033

Abstract

Among the vegetables produced in Brazil, tomato is one of the most important crops. The scarcity of cultivars with genotypes adapted to the conditions of high temperature and high precipitation has been the reason for low productivity values ​​in the North Region. The objective of this work was to evaluate the chlorophyll index and productivity of cherry tomato cultivars and their responses to high temperature conditions, under a protected environment. The experiment was implemented and carried out at the Federal Rural University of the Amazon - Campus Paragominas. The experimental design was in randomized blocks with three cultivars of tomato, yashi, yubi and carolina, with six replications, in which 6 plants were evaluated. The data obtained were subjected to analysis of variance, and the means compared by Tukey's test at 5% probability. Leaf area, leaf width, leaf length, proportion factor, LAI, plant height, ° brix, diameter, number and weight of fruits, productivity, and chlorophyll a, b and total were evaluated. The cultivars Carolina, Yubi and Yashi showed no differences in the chlorophyll index. Regarding productivity, cultivars Yashi and Yubi showed the best results, cultivated in a protected environment with a screen and at high temperatures.

Author Biographies

Denilze Santos Soares, Universidade Federal Rural da Amazônia campus Paragominas

Discente do curso de Agronomia, na Universidade Federal Rural da Amazônia Campus Paragominas

Felipe Souza Carvalho, Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

Discente do curso de Agronomia, na Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

Thaís Vitória dos Santos, Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

Discente do curso de Agronomia, na Universidade Federal Rural da Amazônia, campus Paragominas

Taylane Santos Santos, Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

Discente do curso de Agronomia, na Universidade Federal Rural da Amazônia Campus Paragominas

Tayna Amaro de Carvalho, Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

Discente do curso de Agronomia, na Universidade Federal Rural da Amazônia Campus Paragominas

Luciana da Silva Borges, Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Paragominas

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2006). Mestrado em Agronomia, área de concentração Horticultura pela UNESP-Botucatu (2009). Doutorado em Agronomia (Horticultura) pela UNESP-Botucatu (2012). Realizou estágio de Doutorado sanduíche pela Universidad Politécnica de Cartagena- Espanha e Pela Universitá Degli Studi di Padová - Itália. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Horticultura, em fitotecnia, Pós-colheita de hortaliças e Antioxidante. Experiência em Cromatografia Líquida de Alta Eficiência (CLAE- HPLC) e Cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massa. Experiência em Extensão rural, com atividades voltadas para agricultura familiar. Atualmente é professora Adjunta I na UFRA, CAMPUS Paragominas, junto a disciplina de Olericultura, Floricultura e paisagismo, Pós-colheita de frutas e hortaliças, Horticultura Geral e Culturas industriais I e atua em projetos de pesquisa e de extensão. É coordenadora do Núcleo de Estudos em Agroecologia (UFRA - Campus Paragominas E Tomé Açu): pesquisa e ação em prol da sustentabilidade dos Agroecossistemas Amazônicos (NEA). É Líder do GRUPO DE PESQUISA EM HORTICULTURA DA AMAZÔNIA (HORTIZON), cadastrado no diretório de grupo do CNPq desde de 2014.

Published

2022-05-17

How to Cite

Santos Soares, D., Souza Carvalho, F., Vitória dos Santos, T. ., Santos Santos, T., Amaro de Carvalho, T., & da Silva Borges, L. . (2022). CHLOROPHYLL INDEX AND PRODUCTIVITY OF CHERRY TOMATO CULTIVARS (Lycopersicon esculentum var. Cerasiforme), PRODUCED IN HIGH TEMPERATURES, UNDER PROTECTED ENVIRONMENT. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 9(2), 85–96. https://doi.org/10.20873/uftv9-11033

Issue

Section

Artigos