AÇAÍ IN SCHOOL FOOD: PRELIMINARY NOTES IN THE MUNICIPALITY OF IGARAPÉ-MIRI-PA

Authors

  • Waldemar Borges de Oliveira Júnior Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará (UNIFESPA), São Félix do Xingu, ParÁ, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-2621-857X
  • Michelli Pixuna Lima Secretaria Municipal de Educação de Educação, Igarapé-Miri, Pará, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.20873/riecim.v3i1.16813

Keywords:

Science teaching, Acai fruit, School food

Abstract

The present research sought to verify the appreciation of the açaí fruit in the school environment, as well as if those who work with the manipulation of the fruit are aware of the importance of adopting good hygiene practices. As it is a perishable food, poor handling practices can accelerate the degradation and proliferation of contaminants in the juice (NOGUEIRA; FIGUEIREDO; MULLER, 2005). The information collected took place from May 13 to June 30, 2019, in the city of Igarapé-Miri - Pará, with school managers, açaí handlers, points of sale of the fruit and sectors of the Municipal Department of Education. The instruments and research techniques used were: interviews, questionnaire and systematic observations. The results demonstrate: a) The concern of pickers regarding the hygiene procedure and the lack of materials to carry out quality work in the açaí groves, b) information from the Secretary of Education revealed that of the 111 municipal schools, the 16 urban teaching units are the most benefited from the açaí distributed by the secretariat. The results also point out that 25% of urban managers bought açaí for the school at points of sale on their own. Based on the above, we can conclude that the açaí offered to students of public education institutions involves numerous individuals, who, like managers and coordinators, have the responsibility to ensure the health of the students.

Author Biographies

Waldemar Borges de Oliveira Júnior, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará (UNIFESPA), São Félix do Xingu, ParÁ, Brasil.

Professor Adjunto da Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará, atuando no Instituto de Estudos do Xingu (IEX) no Curso de Licenciatura em Ciências Biológicas. Doutor em Educação em Ciências e Matemáticas (UFPA), Mestre em Docência em Educação em Ciências e Matemática (UFPA), Especialista em Relações Étnico-Raciais para o Ensino Fundamental (UFPA), Licenciado em Ciências Naturais (UFPA) e Licenciado em Pedagogia (FAM/Faculdade das Américas). É pesquisador do Núcleo de Estudos e Pesquisas sobre Formação de Professores e Relações Étnico-Raciais (Núcleo GERA-NEAB/UFPA). É associado da Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Educação (ANPEd). Atuou como Coordenador do Plano Nacional de Formação de Professores da Educação Básica (PARFOR) no campus Universitário do Tocantins/Cametá (UFPA) e como professor da Escola Básica da Rede Municipal de Ensino do Município de Oeiras do Pará. Têm experiência na área de Educação com ênfase nos seguintes temas: Processo de Ensino e Aprendizagem e metodologia de pesquisa no Ensino de Ciências e Biologia; Formação de professores(as) e Relações Étnico-Raciais na Escola Básica e Universidade.

Michelli Pixuna Lima , Secretaria Municipal de Educação de Educação, Igarapé-Miri, Pará, Brasil.

Possui graduação em Ciências Naturais pela Universidade Federal do Pará(2019). Atualmente é Assistente Administrativo da Secretaria Municipal de Educação de Igarapé-Miri/PA.

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Published

2023-08-08

How to Cite

OLIVEIRA JÚNIOR, Waldemar Borges de; LIMA , Michelli Pixuna. AÇAÍ IN SCHOOL FOOD: PRELIMINARY NOTES IN THE MUNICIPALITY OF IGARAPÉ-MIRI-PA . Interdisciplinary Journal in Science and Mathematics Education, [S. l.], v. 3, n. 1, p. e23001, 2023. DOI: 10.20873/riecim.v3i1.16813. Disponível em: https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/RIEcim/article/view/16813. Acesso em: 12 may. 2024.