Selection of genotypes sweet potato efficiency to use of phosphorus in soils of the cerrado region
DOI:
https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v4n4.silvaKeywords:
Ipomoea batatas (I.) Lam., mineral nutrition, P2O5, selectionAbstract
The sweet potato (Ipomoea batatas (l.) Lam.) Lam) is a plant that produces tuberous root belonging to the family convolvulácea explored in practically all states of Brazil. The objective of this work was to select genotypes of the sweet potato as the efficiency of phosphorus use in cerrado soils with high and low availability of this nutrient. Were evaluated nine genotypes of sweet potato coming from the germplasm bank from the Federal University of the Tocantins, Brazil. The experimental design was in randomized block design with three replications being nine genotypes grown in two environments with low and high phosphorus availability, using doses of phosphorus fertilization from 20 and 120 kg ha-1 P2O5, applied at planting. To select genotypes suitable for environments proposed was used methodology for selection of the efficient use and response to phosphorus fertilization (efficiency and response). Genotype Amanda was classified as efficient and responsive, Barbara, Julia, Marcela and Carolina Vitoria as efficient, but not responsive and Livia, Duda, Ana Clara and Beatriz were classified as non-efficient, responsive but the absorption and utilization of phosphorus.
References
ANDRADE JÚNIOR, V. C.; VIANA, D. J. S.; FERNANDES, J. S. C.; FIGUEIREDO, J. A.; NUNES, U. R.; NEIVA, I. P. Selection of sweet potato clones for the region Alto Vale do Jequitinhonha. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 3, p. 389-393, 2009.
BARROSO, C. B. e NAHAS, E. Solubilização de fosfato de ferro em meio de cultura. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 43, n. 4, p. 529-535, 2008.
BRITO, C. H.; OLIVEIRA, A. P.; ALVES, A. U.; DORNELES, C. S. M.; SANTOS, J. F.; NÓBREGA, J. P. R. Produtividade de batata-doce em função de doses de K2O em solo arenoso. Horticultura Brasileira, v. 24, n. 3, p. 320-323, 2006.
CARDOSO, A. D.; VIANA, A. E. S.; RAMOS, P. A. S.; MATSUMOTO, S. N.; AMARAL, C. L. F.; SEDIYAMA, T.; MORAIS, O. M. Avaliação de clones de batata doce em Vitória da Conquista. Horticultura Brasileira, v. 23, n. 4, p. 911-914, 2005.
CAVALCANTE, M.; FERREIRA, P. V.; PAIXÃO, S. L.; COSTA, J. G.; PEREIRA, R. G.; MADALENA J. A. Desempenho agronômico, dissimilaridade genética e seleção de genitores de batata doce para hibridação. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 5, n. 4, p. 485-490, 2010.
INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA (INMET). Monitoramento das Estações Automáticas, Gurupi - TO, Dados. Disponíveis em:<http://www.inmet.gov.br/sonabra/maps/auto maticas.php>. Acesso em: 10 abr. 2013.
FAGERIA, N. D.; KLUTHCOUSKI, J. Metodologia para avaliação de cultivares de arroz e feijão para condições adversas de solo. Brasília, DF: Embrapa-CNPAF, 1980.
FIDELIS, R. R.; MIRANDA, G. V.; PELÚZIO, J. M.; GALVÃO, J. C. C. Classificação de populações de milho quanto a eficiência e resposta ao uso de fósforo. Acta Scientiarum Agronomy, v. 32, n. 2, p. 241-246, 2010.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e na comercialização de hortaliças. 2. Ed. Viçosa, MG: UFV, 412p., 2003.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA (IBGE). 2010. Disponível em: <://www.sidra.ibge.gov.br/>. Acesso em: 08 abr 2013.
LIMA, S. O.; FIDELIS, R. R.; COSTA, S. J. Avaliação de fontes e doses de fósforo no estabelecimento de Brachiaria briizantha cv. Marandu no sul do Tocantins. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 37, n. 2, p. 100-105, 2007.
MACHADO, C. T. T.; MACHADO, A. T.; FURLANI, A. M. C. Variação intrapopulacional em milho para características relacionadas com a eficiência de absorção e utilização de fósforo. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 3, n. 1, p. 77‑91, 2004.
MARTINS, E. C. A.; PELUZIO, J. M.; COIMBRA; R. R.; OLIVEIRA JÚNIOR, W. P. Variabilidade fenotípica e divergência genética em clones de batata doce no estado do Tocantins. Revista Ciência Agronômica, v. 43, n. 4, p. 691-697, 2012.
OLIVEIRA, A. P.; BARBOSA, A. H. D.; CAVALCANTE, L. F.; PEREIRA, W. E.; OLIVEIRA, A. N. P. Produção de Batata-doce adubada com esterco bovino e biofertilizante. Ciência e Agrotecnologia, v. 31, n. 6, p. 1722-1728, 2007.
OLIVEIRA, A. P.; SILVA, J. E. L.; PEREIRA, W. E.; BARBOSA, L. J. N.; OLIVEIRA, A. N. P. Características produtivas da batata-doce em função de doses de P2O5, de espaçamento e de sistemas de plantio. Ciência e Agrotecnologia, v. 30, n. 4, p. 611-617, 2006.
OLIVEIRA, A. P.; SILVA, J. E. L.; PEREIRA, W. E.; BARBOSA, L. J. N. Produção de batata-doce e teor de amido nas raízes em função de doses de P2O5. Acta Scientiarum Agronomy, v. 27, n. 4, p. 747-751, 2005.
RAIJ, B. V. Fertilidade do solo e adubação. Piracicaba: Ceres/Potafos, 343p., 1991.
SANTOS, J. F.; OLIVEIRA, A. P.; ALVES, A. U.; BRITO, C. H.; DORNELAS, C. S. M.; NÓBREGA, J. P. R. Produção de batata-doce adubada com esterco bovino em solo com baixo teor de matéria orgânica. Horticultura Brasileira, v. 24, n. 1, p. 103-106, 2006.
SCOTT, A. J.; KNOTT, M. A. A cluster analysis method for grouping means in the analysis of variance. Biometrics, v. 30, n. 3, p. 507-512, 1974.
SILVA, J. B. C.; LOPES, C. A.; MAGALHÃES, J. S. Cultura da batata doce. Gama, DF, Embrapa hortaliças, versão eletrônica, 2004.
SENO, S.; SALIBA, G. G.; PAULA, F. J.; KOGA, P. S. Modo de aplicação e doses de fósforo na cultura do alho (Allium sativum L.), cv. Roxo Pérola de Caçador. Cultura Agronômica, v. 5, n. 1, p. 63-71, 1996.
TAIZ, L. e ZEIGER, E. Fisiologia Vegetal. 4.ed. Porto Alegre, 819p., 2009.
TONELLO, L. P.; SILVA, J.; RAMOS, D. P.; SOUSA, S. A.; FIDELIS, R. R. Eficiência do uso de fósforo em genótipos de arroz cultivados em solos de terras altas. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 7, n. 2, p. 25-32, 2012.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 - Journal of Biotechnology and Biodiversity
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY 4.0 at http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g. in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (Available at The Effect of Open Access, at http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html).