Nutritional-functional quality and morphological parameters of fruit Cajá (Spondias Mombin L.)

Authors

  • Rayssa Silvino
  • Graziela Silva
  • Orquídea Vasconcelos dos Santos Universidade Federal do Pará, Instituto de Ciências da Saúde. Faculdade de Nutrição

DOI:

https://doi.org/10.20873/uft.2359-3652.2017v4n2p3

Keywords:

Cajá, vitaminas, micrografia

Abstract

ABSTRACT

The increase in consumption and production of tropical fruits promotes the need for research aimed at new aspects of nutritional and functional compounds of the Amazonian biodiversity. Thus, the objective of this research is to track the nutritional-functional quality and the morphological parameters of the fruit cajá (spondias mombin L.). The methodological bases and applied methods follow the internationally accepted standard of analysis indicated by the Association of Official Analytical Chemists (AOAC). The results obtained presented a fruit of considerable nutritional value with low energy value and high relevance in functional compounds with vitamin C with averages of 25.37 mg ascorbic acid/100 g and its total carotenoid content the average value of 1498.57 (?g .100g-1) showing the relevance of this fruit in provitamin A. The micrographs of the structures show a vegetal matrix with presence of fibers and rare starch granules. The presence of fibers and vitamins A and C in this composition combined with its low energy value shows the ability to prevent certain pathologies that the consumption of this fruit can offer.

References

ADEDOKUN, M.O.; OLADOYE, A.O.; OLUWALANA, A.S.; MENDIE, I.I. Socio-economic importance and utilization of Spondias mombin in Nigeria. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine 3: 232-234, 2010.

AMORIM, J. A. 1999. Caracterização de alguns bagaços de polpa de frutas obtidos na indústria de processamento Milfrutas indústria alimentícias LTDA. Relatório de Estágio Supervisionado do Departamento de Engenharia Química da UFRN. Natal – RN.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis of the AOAC. Washington, 1997. p. 16-17. (v. 2)

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. Official Methods of Analysis. 16. ed., Virginia, 2010.

BOSCO, J.; SOARES, K.T.; AGUIAR FILHO, S.P. de.; BARROS, R.V. A. 2000. cultura da cajazeira. João Pessoa: EMEPA.

BRASIL. 2001. Leis, decretos, etc. Resolução RDC n. 12, de 02 de janeiro de 2001. Aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 10 de janeiro de 2001, seção 1, p. 45-53.

BRASIL. 2000. Leis, Decretos, etc. Instrução Normativa nº 1, de 7 jan. 2000, do Ministério da Agricultura. Diário Oficial da União, Brasília, n. 6, 10 jan. 2000. Seção I, p. 54-58. Aprova os Regulamentos Técnicos para fixação dos padrões de identidade e qualidade para polpas e sucos de frutas.

BRASIL. 2003. Ministério da saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA), Diário Oficial da União Resolução RDC nº 360. Regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados Brasília, DF. Dezembro de 2003.

CARVALHO, A. V.; CAVALCANTE, M. A.; SANTANA, C. L. ALVES, R. M. Características físicas, químicas e atividade antioxidante de frutos de matrizes de cajazeira no estado do Pará. Alimentos e Nutrição Araraquara, v.22, n.1, p. 45-53, jan/mar. 2011.

CUNHA SOBRINHO, A. P.; MAGALHÃES, A. F. DE. J.; SOUZA, A. DA S.; PASSOS, O. S.; FILHO, W. DOS S. S. (Ed.). Cultura dos citros. Vol. 1. Brasília, DF: Embrapa, 2014.

DANTAS, R. L.; ROCHA, A. P. T.; ARAÚJO, A. S.; RODRIGUES, M. S. A.; MARANHÃO, T. K. L. Qualidade microbiológica de polpa de frutas comercializadas na cidade de Campina Grande/PB. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.14, n.2, p.125-130, 2012.

DIAS, D. R.; SCHWAN, R. F.; LIMA, L. C. O. Metodologia para elaboração de fermentado de cajá. Ciência e Tecnologia de Alimententos, Campinas, 23(3): 342-350, set.-dez.2003.

FILHO, L. F. Q. T.; GODOY, R. C. B.; TESHIMA, E.; CARDOSO, R. L.; BARBOSA, P. R. S.; SANTANA, D. N. R. Avaliação microbiológica da polpa de cajá conservada por métodos combinados. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v, 69, n. 4, p. 510-517, 2010.

FRANÇA, F. L.; MEIRELES, M.A. Modeling the extraction of carotene and lipids from pressed palm oil (Elaes guineensis) fibers using supercritical CO2. Journal of Supercritical Fluids, v.18, p. 35–47, 2000.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos químicos para análise de alimentos. 3. ed. São Paulo, 1985.

LAGO-VANZELA, E. S.; RAMIN, P.; UMSZA-GUEZ, M. A.; SANTOS, G. V.; GOMES, E.; SILVA, R. Caracterização química e sensorial de geléia da casca e polpa de cajá-manga (Spondias cytherea Sonn.). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 31, p. 398- 405, 2011.

LEITE, C. C.; SANTANA, L. R. R.; SILVA, M. D.; SANT’ANNA, M. E. B.; ASSIS, P. N. Avaliação Microbiológica de polpas congeladas de frutas produzidas no Estado da Bahia. Higiene Alimentar, v. 11, n. 78-79, p. 69-73, 2000.

MATTIETTO, R. A.; LOPES, A. S.; MENEZES, H. C.; Caracterização física e físico-química dos frutos da cajazeira (Spondias mombin L.) e de suas polpas obtidas por dois tipos de extrator. Brazilian Journal of Food Technology, v.13, n.3, p. 156-164, jul./set. 2010.

NASCIMENTO, A.R.; FILHO, J.E.M.; MARINHO, S. C.; MARTINS, A. G. L. A.; SOUZA, M. R.; SILVA, W. A. S. S.; CASTILLO, F. A.; OLIVEIRA, M. B. Incidência de microrganismos contaminantes em polpas de frutas comercializadas in natura em feiras livres da cidade de São Luís/MA. B. CEPPA, Curitiba, v. 24, n. 1, p. 249-258, 2006.

PIMENTEL, B. M. V.; FRANCKI, M.; GOLLÜCKE, B. P. Alimentos funcionais: introdução as principais substâncias bioativas em alimentos. São Paulo, Varella, 2005. 95p.

PINTO, W. S.; DANTAS, A. C. V. L.; FONSECA, A. A. O.; LEDO, C. A. S.; JESUS, S. C.; CALAFANGE, P. L. P.; ANDRADE, E. M. Caracterização física, físico-química e química de frutos de genótipos de cajazeiras. Pesquisa agropecuária brasileira, Brasília, v. 38, n. 9, p. 1059-1066, set. 2003.

REED, J.B.; HENDRIX, D.L.; HENDRIX JR., C.M. 1986. Quality control manual for citrus processing plants. Safety Harbor: Intercit, v.1.

RODRIGUEZ-AMAYA, D. B.; KIMURA, M. 2008. Fontes brasileiras de carotenóides: tabela brasileira de composição de carotenoides em alimentos. MMA/SBF: Brasília - DF, 100p.

SANTOS, C.A.A.; COELHO, A. F. S.; CARREIRO, S. C. Avaliação microbiológica de polpas de frutas congeladas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 4, p.913-915, 2008.

SEBASTIANY, E.; REGO, E. R.; VITAL, M. J. S. Qualidade microbiológica de polpas de frutas congeladas. Revista do Instituto Adolfo Lutz (Impr.) v.68, n.2, 2009.

SILVA-LUZ, C.L. & PIRANI, J.R. 2010. Anacardiaceae. In R.C. Forzza et al. (org.) Catálogo de plantas e fungos do Brasil. Rio de Janeiro: Jardim Botânico do Rio de Janeiro, v. 1, p. 599-602.

SILVEIRA, M. O. O. preparo de amostras biológicas para microscopia de varredura eletrônica. In: W. de Souza (ed.). Manual sobre técnicas básicas em microscopia eletrônica de varredura, Técnicas básicas. Sociedade Brasileira de Microscopia Eletrônica, v. 1, p. 172-82. 1989.

SOARES, E. B. Avaliação de Genótipos de Cajazeira (Spondias Mombin L.): Caracterização Físico-Química dos Frutos e Repetibilidade e Caracteres Morfoagronômicos. Teresina, PI. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal do Piauí, UFPI, 2005.

SOARES, E. B.; GOMES, R. L. F.; CARNEIRO, J. G. M.; NASCIMENTO, F. N.; SILVA, I. C. V.; COSTA, J. C. L. Caracterização física e química de frutos de cajazeira. Revista Brasileira de Fruticultura, v.28, n.3, p. 518-519, 2006.

SOBRINHO, I. S. B. Propriedades nutricionais e funcionais de resíduos de abacaxi, acerola e cajá oriundos da indústria produtora de polpas. Dissertação de Mestrado em Ciências Ambientais - Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia – UESB, Bahia, 2014.

SOUZA, F. X. Crescimento e desenvolvimento de clones enxertados de cajazeira na Chapada do Apodí, Ceará. Fortaleza, CE. Tese Doutorado em Agronomia. Universidade Federal do Ceará, UFC, 2005.

TIBURSKI, J.H., ROSENTHAL, A., DELIZA, R., GODOY, R.L.O., PACHECO, S. Nutritional properties of yellow mombin (Spondias mombin L.) pulp. Food Res. Int. 44,2326–2331, 2011.

VANDERZANT, C.; SPLITTSTOESSER, D. F. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3th. ed. Washington: American Public Health Association, 1992. 1219 p.

VAN SOEST, P.J. Development of a comprehensive system of feed analysis and its application to forage. Journal of Animal Science, v.26, n.1, p.119-128. 1967.

Published

2017-04-17

How to Cite

Silvino, R., Silva, G., & dos Santos, O. V. (2017). Nutritional-functional quality and morphological parameters of fruit Cajá (Spondias Mombin L.). DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 4(2), 03–11. https://doi.org/10.20873/uft.2359-3652.2017v4n2p3

Issue

Section

Artigos