No pathological changes during the post-mortem inspection in broiler in industrial slaughterhouse in northern Tocantins.

Authors

  • Jorge Luís Ferreira Universidade Federal do Tocantins
  • Aline Beatriz Schmidt Federal University of Tocantins
  • Leandro Lopes Nepomuceno
  • Fernanda A. Alcântara Conceição Empresa Bonasa Alimentos
  • Weber Santos Duarte Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.20873/uft.2359-3652.2017v4n1p135

Keywords:

lesões

Abstract

The objective of this study was to analyze the main causes of non-pathological convictions in the post-mortem inspection of broiler chicken carcasses from a slaughterhouse inspected by the Federal Inspection Service (SIF), located in the northern state of Tocantins. Was held data collection generated from SIF reports, from October to December / 2015, totaling 1,352,895 slaughtered chickens. Data were tabulated and grouped into frequencies by the SAS software. The total number of birds slaughtered 0.64% (8,618) were aimed at rendering plant due to the death on arrival, and 0.33% (4,432) were totally condemned by non-pathological changes (Sangria Inadequate - 77.66 %; Scalding Excessive - 17.38%; and other contaminations - 4.96%). a high rate of partial convictions were observed (34 707), and the records of bruises and fractures more frequently (91.22%). Much of the losses observed can be attributed to lack of a hand of specialized technical work and technological problems in the slaughterhouse, and greater control of the sector efficiency and quality assurance.

Author Biographies

Jorge Luís Ferreira, Universidade Federal do Tocantins

Professor Associado da Universidade Federal do Tocantins, Campus de Araguaína. Curso de Medicina Veterinária. area Genética e Melhoramento Animal

Aline Beatriz Schmidt, Federal University of Tocantins

Veterinay Medicine graduate.

References

AGROSTAT – Produção de carne de aves no Brasil. AgroStat Brasil, 2015. Disponível em <http://sistemasweb.agricultura.gov.br/pages/AGROSTAT.html>. Acesso em: 26 nov. 2015.
CRUZ, A. P., TELES, M. M., OLIVEIRA, S. L. C. L., FERREIRA, F. C., CORREIA, F. I. P., MOURA, R. R. Condenações não patológicas no abate de frangos em estabelecimentos sob inspeção estadual no Ceará. Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 14, n. 2, p. 75-75, 2016.
FERREIRA, T.Z.; SESTERHENN, R.; KINDLEIN, L. Perdas econômicas das principais causas de condenações de carcaças de frangos de corte em matadouros-frigoríficos sob inspeção federal no Rio Grande do Sul, Brasil. Acta Scientiae Veterinariae, v.40, n.1, p.1021-1026, 2012.
MACAHYBA, R. B., MANO, S. B., de FREITAS, M. Q., BAPTISTA, R. F. Condenações post mortem em perus (Meleagris gallopavo) criados na região oeste catarinense e abatidos sob Inspeção Federal. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v. 12, n. 1-3, 2005.
BRASIL, Ministério da Agricultura, Pecuária e do Abastecimento - MAPA. Portaria nº 210 de 10 de novembro de 1998: Aprova o Regulamento técnico da inspeção tecnológica e higiênicosanitária de carne de aves. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 1998. 38 p.
MASCHIO, Marina Manfroi; RASZL, Simone Moraes. Impacto financeiro das condenações post-mortem parciais e totais em uma empresa de abate de frango. Revista E-Tech: Tecnologias para Competitividade Industrial, p. 26-38, 2012.
OLIVEIRA, A. A., ANDRADE, M. A., ARMENDARIS, P. M., BUENO, P. H. S. Principais causas de condenação ao abate de aves em matadouros frigoríficos registrados no serviço brasileiro de inspeção federal entre 2006 e 2011. Ciência Animal Brasileira, v.17, n.1, p.79-89, 2016.
OLIVO, R.; SHIMOKOMAKI, M. Carne PSE em aves. In: SHIMOKOMAKI, M. et al. (Ed.). Atualidades em ciência e tecnologia de carnes. São Paulo: Varela, p. 95-103, 2006.
PASCHOAL, E. C., OTUTUMI, L. K., SILVEIRA, A. P. Principais causas de condenações no abate de frangos de corte de um abatedouro localizado na região noroeste do Paraná, Brasil. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologia da UNIPAR, v.15, n.2, p.93-97, 2013.
PEREIRA, S.L.S. Condenações no abate de frangos de corte. 2009. 41p. Monografia - (Especialização) Universidade Castelo Branco UCB. Pós-graduação em Higiene e Inspeçãode Produtos de Origem Animal e Vigilância Sanitária em Alimentos. 38p., Campinas, 2009.
PINHEIRO, R.E.E.; COSTA FILHO, J.A. A.; CARDOSO FILHO, F.C.; KLEIN JÚNIOR, M.H.; FERREIRA, L.C.R.P.; FURTADO, J.A.L. Condenações não patológicas no abate de frangos em Teresina, PI. Higiene Alimentar, v. 25, p. 525-527, 2011
SILVA, V. A. M.; PINTO, A. T. Levantamento das condenações de abate de frango e determinação das causas mais prevalentes em um frigorífico de Santa Catarina. In: Congresso Brasileiro de Avicultura, Anais... Porto Alegre: UFRGS. 2009.
SOMMER Jandréia. Relatório De Estágio Curricular Supervisionado Em Medicina Veterinária. Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande Do Sul Departamento de Estudos Agrários Curso de Medicina Veterinária. Ijuí, RS, Brasil, 2013. Disponível em: http:// bibliodigital.unijui.edu.br. Acessado em: 23 de janeiro de 2016.
STATISTICAL ANALYSIS SYSTEMS –SAS. User’s guide. Version 8.2.1 ed.Cary: 956p. 2002.
TELES, M. M., OLIVEIRA, S. L. C. L., VIEIRA, S. F., PEREIRA, J. A., CRUZ, A. P. Principais causas de condenações totais de carcaças de frangos de corte em matadouros--frigoríficos sob inspeção estadual no Ceará. Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 14, n. 2, p. 75-75, 2016.
WEEKS, C.A. Poultry handling and transport. In: GRANDIN, T. (Ed.) Livestock handling and transport. 4ed. Colorado: Cabi, p. 174-192, 2014.

Published

2017-03-31

How to Cite

Ferreira, J. L., Schmidt, A. B., Nepomuceno, L. L., Conceição, F. A. A., & Duarte, W. S. (2017). No pathological changes during the post-mortem inspection in broiler in industrial slaughterhouse in northern Tocantins. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 4(1), 135–140. https://doi.org/10.20873/uft.2359-3652.2017v4n1p135

Issue

Section

Artigos