Processed and minimally processed foods by family farmers from Nerópolis city

Authors

  • Daniel Lucino silva dos santos Universidade Federal de Goiás
  • Graciella Corcioli Universidade Federal de Goiás
  • Yamira Rodrigues de Souza Barbosa Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.20873/uft.2359365220196Especialp65

Abstract

With the growth of processed food consumption and the association of these products to the fostering of the development of chronic diseases such as hypertension and obesity, minimally processed foods seem to be a healthier alternative to the consumers. This article aims to study and analyze about what the more processed and minimally processed foods by family producers from Nerópolis city, in the state of Goiás, are, which market their products in a municipal scale. Also being studied is the knowledge of good manufacturing practices of the production collaborators and the use of machines during the products’ processing.

To be able to know about the economic activities, two researches were made, the first, involved the use of a survey with 232 high school students, and the second, involved interviews with 30 farmers of the county. The results pointed to a population of 4,65% that live in rural areas, of these farmers 60% worked in animal breeding, 20% in milk production and 20% in agriculture. The most processed food is milk, for the production of cheese and sweets, and the minimally processed ones are corn and garlic. Between all the collaborators, 52% had knowledge of good manufacturing practices.

Keywords: Minimally processed foods. Good manufacturing practices. Food quality.

References

BANCO CENTRAL DO BRASIL (BCB) - Departamento de Regulação, Supervisão e Controle das Operações do Crédito Rural e do Proagro (Derop). Sistema de Operações do Crédito Rural e do Proagro (Sicor). Disponível em:<http://www.bcb.gov.br/pt-br/#!/n/CREDRURAL>. Acesso em: 08 jul. 2018.

CARVALHO S. A. de; ESTRELA P. da COSTA; SILVA A. R. da. Padrão alimentar de adolescentes de uma escola pública. Multi-Science Journal, v. 1, n. 5, P. 70-74, 2016.

FRANÇA, C. G. de; DEL GROSSI, M. E.; AZEVEDO MARQUES, V. P. M. de. O censo agropecuário 2006 e a agricultura familiar no Brasil. Brasília: MDA, 2009.

HOFFMANN, R. A agricultura familiar produz 70% dos alimentos consumidos no Brasil? Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v.21, n.1, p.417-421, 2014.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSITCA (IBGE). Estimativas da população residente com data de referência 1º julho de 2017. Diretoria de Pesquisas, Coordenação de População e Indicadores Sociais. Disponível em: <http://cod.ibge.gov.br/2VS1U>. Acesso em 25 dez. 2017.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSITCA (IBGE). Número de estabelecimentos e Área dos estabelecimentos agropecuários por grupos de área total em Goiás- série histórica, 2016 Disponível em: <https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2006/segunda- apuracao#series-temporais>. Acesso em: 31 mar. 2018.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA (IBGE). Primeiros resultados da Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios Contínua. Disponível em: https://ww2.ibge.gov.br/home/estatistica/pesquisas/pesquisa_resultados.php?indicador=1&id_pesquisa=149. Acesso em: 10 jul. 2018.

MAGALHÃES M. A, DIAS Geruza, MILAGRES Maria P; OTTOMAR M., SOARES Claúdio F. Implantação das boas práticas de fabricação em uma indústria de laticínios da zona da mata mineira. In: Congresso Brasileiro de Qualidade. Disponível em< http://www. terraviva. com. br/IICBQL/p005. pdf>. Acesso em: 08 de jul. 2018.

MALVEZZI B. Z; ESCAVANAQUI, Gabrielle R., TEIXEIRA, G; LIMA, Joana Darc M; BUENO, Vanessa G. C; TROVA, Elaine C. V; TROVA, Rosângela V; GONÇALVES, Maria G. C. Pesquisa mercadológica sobre consumo de alimentos minimamente processados - Mogi Mirim, 2015. Revista Universitas, v.8, n.15, p.137-149, 2015.

MEDINA Gabriel, CAMARGO Ricardo, SILVESTRE Wender. Retrato da agricultura familiar em Goiás: relevância, sistemas de produção e alternativas para sua consolidação. In: Agricultura familiar em Goiás: lições para o assessoramento técnico [Recurso eletrônico] / Gabriel Medina (Org.). – 4. ed. – Goiânia: Editora UFG, 2018.

MELÃO, I. B. Produtos sustentáveis na alimentação escolar: o PNAE no Paraná. Caderno IPARDES. Curitiba, v. 2, n.2, p. 87-105, jul./dez. 2012.

MOYSES, Aristides; BORGES, Elcileni M. e CUNHA, Débora F. O estado de Goiás e a Região Metropolitana de Goiânia no Censo 2010. Boletim do Observatório das Metrópoles/INCT-CNPq. Ano III, nº 196, p. 8-9. Disponível em: . Acesso em: 27 jan. 2018

NERÓPOLIS (GO). Prefeitura. 2017. Disponível em:<http://www.neropolis.go.gov.br/sobre-o-municipio/historia-de-neropolis/>. Acesso em: jan. 2018, 17:31:30.

OETTERER, M.; REGITANO-d'ARCE, M. A. B.; SPOTO, M. H. F. Fundamentos de Ciências e Tecnologia de Alimentos. Barueri: Manole, 2010. 612 p.

PAULA, M. M. de; OLIVEIRA, A. L. SILVA, J. L. G. Promoção da saúde e produção de alimentos na agricultura familiar. Revista Interação Interdisciplinar, v. 01, n. 01, p.50-67, 2017.

SILVA, J.G.; Teixeira, M. L. O.; Ferreira. Alimentação e saúde: sentidos atribuídos por adolescentes. Esc Anna Nery,16 (1):88- 95, 2012.

Published

2019-06-16

How to Cite

silva dos santos, D. L., Corcioli, G., & Barbosa, Y. R. de S. (2019). Processed and minimally processed foods by family farmers from Nerópolis city. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 6(Especial), 65–70. https://doi.org/10.20873/uft.2359365220196Especialp65