BIOCONTROL IN PHYTOPATHOGENIC FUNGI

Authors

  • Luana Keslley Nascimento Casais Universidade Federal de Tocantins
  • Taila Renata Neitzke Universidade Federal de Tocantins https://orcid.org/0000-0003-3085-2362
  • Aloísio Freitas Chagas Junior Universidade Federal de Tocantins https://orcid.org/0000-0002-7489-8701
  • Kellem Ângela Oliveira de Sousa Universidade Federal de Tocantins
  • Ildon Rodrigues do Nascimento Universidade Federal de Tocantins
  • Dalmarcia de Souza Carlos Mourão Universidade Federal de Tocantins https://orcid.org/0000-0002-1756-5265
  • Lorena Ribeiro Lima Universidade Federal de Tocantins
  • João Victor De Almeida Oliveira Universidade Federal de Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.20873/2025_jul_17699

Abstract

Biological control is considered an effective way to use beneficial microorganisms or microbial metabolites for the control of plant diseases. The studies with microorganisms antagonistic to the action of phytopathogenic fungi have become important for the control of these pests. The strains of Trichoderma, Rhizoctonia and Fusarium were cultivated in a Petri dish containing BDA culture medium. The biocontrol assay was carried out in the AGRO- BIO-PPGPV Laboratory. The experimental design was completely controlled, performed in triplicates and analyzed in a 2x3 factorial scheme (three biocontrols and two pathogens). The evaluations were performed by the percentage of colonization (%C) and the percentage of inhibition (%I). The data obtained in the experiment were submitted to analysis of variance (ANAVA) and the means were grouped by the Tukey test with 5% probability. Trichoderma biocontrol was efficient for both pathogens, while Streptomyces was efficient only for Rhizoctonia. The BS10 bacteria was not efficient in the control of any phytopathogen.

Author Biographies

Luana Keslley Nascimento Casais, Universidade Federal de Tocantins

Engenheira Agrônoma formada pela Instituição Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA. Possui Mestrado em Produção agrícola pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, atuando na área de Fertilidade do Solo. Atualmente é bolsista CAPES no curso de Doutorado em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

Taila Renata Neitzke, Universidade Federal de Tocantins

Graduada em Agronomia (2014-2018), Centro Universitário Integrado. Mestre em Ciências Agrárias (2019-2021), UEM-Universidade Estadual de Maringá. Doutoranda em Produção Vegeta, UFT-Universidade Federal do Tocantins.

Aloísio Freitas Chagas Junior, Universidade Federal de Tocantins

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1997), mestrado em Ciências Biológicas pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (2000) e doutorado em Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas (2007). Atualmente é professor associado da Fundação Universidade Federal do Tocantins (UFT)

Kellem Ângela Oliveira de Sousa, Universidade Federal de Tocantins

Engenheira Agrônoma pela Universidade Estadual do Maranhão (UEMA). Mestrado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal do Piauí (UPFI). Doutoranda em Produção Vegetal/ Fitossanidade pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

Ildon Rodrigues do Nascimento, Universidade Federal de Tocantins

Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Tocantins (2001), mestrado em Agronomia (Fitotecnia) e doutorado em Agronomia (Genética e Melhoramento de Plantas) pela Universidade Federal de Lavras (2005). Atualmente é professor Associado III da Fundação Universidade Federal do Tocantins (UFT).

Dalmarcia de Souza Carlos Mourão, Universidade Federal de Tocantins

Possui graduação em Administração pela UNIRG (2010), Especialização em Gestão em Saúde pela UFT (2014) e Técnico em Laboratório de Análises Clínicas. Mestrado (2015) e Doutorado em Produção Vegetal (2021) pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Atualmente é Técnica no Laboratório de Fitopatologia e Laboratório de Controle Biológico de Doenças em Plantas, da Universidade Federal do Tocantins.

Lorena Ribeiro Lima, Universidade Federal de Tocantins

Graduanda no curso de Agronomia pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

João Victor De Almeida Oliveira, Universidade Federal de Tocantins

Possui formação Técnica em Agronegócio pelo Instituto Federal do Tocantins - IFTO, Câmpus Gurupi (2018). Atualmente é acadêmico do curso de Agronomia na Universidade Federal do Tocantins (UFT)

Published

2025-07-30

How to Cite

Casais, L. K. N., Neitzke, T. R., Chagas Junior, A. F., Sousa, K. Ângela O. de, Nascimento, I. R. do, Mourão, D. de S. C., … Oliveira, J. V. D. A. (2025). BIOCONTROL IN PHYTOPATHOGENIC FUNGI. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 12(5). https://doi.org/10.20873/2025_jul_17699