Certifications as upgrading strategy in the milk value chain in Palmas/TO

Authors

  • Alessandra Polastrini Universidade Federal do Tocantins
  • Manoel Xavier Pedroza Filho Embrapa Pesca e Aquicultura/ Universidade Federal de Tocantins.

DOI:

https://doi.org/10.20873/uftv8-10506

Abstract

The dairy chain in Palmas, Tocantins, is socially relevant and has gaps that call for intervention, such as high informality. The purpose of this study was to list certifications that promote the rise of milk producers to better positions within the global milk value chain in the municipality of Palmas. The study consisted of interviews with 58 actors in the Palmas dairy chain on October 2019. The theoretical framework adopted was the global value chain, focusing on the upgrading dimension, which considers the different possibilities for improving the position of the actors in the value chain. There was a high level of informality among the interviewed producers (77,5%), with only 10% formally selling dairy products and 5% having an Artisanal Seal. Interest in formalization was noted, although information and power asymmetry are significant barriers. Certifications such as S.I.M., S.I.E., Artisanal Seal, Organic Product and A2 milk constitute paths for upgrading, adding greater value to products and financial security for the producer. The achievement of certifications depends on aspects that involve not only the actors in the chain but also and the government.

Author Biographies

Alessandra Polastrini, Universidade Federal do Tocantins

Mestrado em Desenvolvimento Regional no Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional da Universidade Federal do Tocantins. Pós-graduação lato sensu em Ensino de Ciências e Biologia (2017) pelo Centro Universitário Claretiano. Graduada em Zootecnia (Bacharel) pela Universidade Católica do Tocantins (2011) e Licenciada em Ciências Biológicas pelo Centro Universitário Claretiano (2016). Trabalhou como professora pelo Fundo Nacional de Solidariedade - FNS (2015) e Gerente de Produção da Phostins Nutrição Animal (2015). Desenvolve pesquisas sobre a cadeia produtiva do leite utilizando a Global Value Chain, desenvolvimento regional e ensino. 

Manoel Xavier Pedroza Filho, Embrapa Pesca e Aquicultura/ Universidade Federal de Tocantins.

Doutor em Economia pelo SupAgro Montpellier / França (2010). Mestre em Administração e Desenvolvimento Rural (2006) e Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2001). Pesquisador em economia e gestão da inovação da Embrapa Pesca e Aquicultura. Professor associado do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional da Universidade Federal de Tocantins. Experiência em pesquisa e desenvolvimento nas áreas de economia agrícola, cadeias globais de valor, organização de produtores, gestão da inovação e desenvolvimento regional. Atualmente coordena o Projeto Componente Economia de Setor Aquícola, dentro do Projeto em Rede BRS Aqua (BNDES/EMBRAPA/MAPA).

Published

2021-06-28

How to Cite

Polastrini, A. ., & Xavier Pedroza Filho, M. . (2021). Certifications as upgrading strategy in the milk value chain in Palmas/TO. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 8(2), 119–138. https://doi.org/10.20873/uftv8-10506

Issue

Section

Artigos