Application of amino acids and micronutrients on yield of common bean (Phaseolus vulgaris L.).

Authors

  • Universidade Federal do Tocantins
  • André Henrique Gonçalves Universidade Federal do Tocantins
  • Anielli Souza Pereira Universidade Federal do Tocantins
  • Jefferson Henrique Gomes Malvino Faculdades Associadas de Uberaba
  • Valdere Martins dos Santos Universidade Federal do Tocantins
  • Maria Alice Figueiredo Martins Bonilha Faculdades Associadas de Uberaba

DOI:

https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v3n2.goncalves

Keywords:

Phaseolus vulgaris, foliar fertilization, micronutrients, amino acids, plant physiology

Abstract

Aiming to verify the effects of the use of sources of amino acids associated to micronutrients on the final yield of common bean, was conducted an experiment at FAZU in Uberaba-MG, using Carioca kind of bean, cultivar Pérola. The design was in randomized blocks with eight treatments and four repetitions. The sowing was done in August 18, 2008, the final stand of 240.000 plants ha-1.  Fertilization was held with 8-28-16 and coverage with urea. The treatments were constituted of T1: witness; T2: seed treatment (B: 0,1%; Cu: 0,1%; Mo: 2,%; Zn: 4,6%); T3: seed treatment + foliar fertilization at 25 DAE (B: 0,3%; Mn: 2,%; Mo: 1%; Zn: 3% + amino acids); T4: seed treatment + foliar application of amino acids at 25 DAE; T5: seed treatment + foliar application of amino aciads in the pre and post-bloom (40 and 50 DAE); T6: foliar fertilization at 25 DAE (B: 0,3%; Mn: 2%; Mo: 1,%; Zn: 3% + amino acids); T7: foliar application of amino acids at 25 DAE; T8: foliar application (B: 0,3%; Mn: 2%; Mo: 1,%; Zn: 3% + amino acids) in the pre and post-bloom (40 and 50 DAE). It was evaluated: final yield, number of pods/plants, number of grains/pods and the mass of 100 grains. The results did not show relevant difference.

 

References

AGRIANUAL. (2010), Anuário da agricultura brasileira. São Paulo: Agra FNP., 318-323.

Castro, A. M. C. andBoaretto, A. E. (2001), Adubação foliar do feijoeiro com nutrientes, vitamina B1 e metionina. Scientia Agraria, 2, 117- 121.

EMBRAPA ARROZ E FEIJÃO. (2007),Origem e História do Feijão. Disponível em: http://www.cnpaf.embrapa.br/feijao/historia.htm. Acesso em: 20 fev.2010.

EMBRAPA BRASÍLIA. (2007), Feijão:morfologia. Disponível em: http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Agencia4/AG01/arvore/AG01_9_1311200215101.html.

Fancelli, A. L.and Dourado Neto, D. (2007), Produção de feijão. Piracicaba/SP: Livro ceres, 2007. 386 p.

Kikuti, H. andTanaka, R. T. (2005), Produtividade e qualidade de sementes de feijão em função da aplicação de aminoácidos e nutrientes. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA De FEIJÃO. Goiânia-GO. Anais. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 1, 2005.

Lima, S. F; Andrade, M. J. B; Carvalho, J. G. de. (1999), Resposta de feijoeiro à adubação foliar de boro, molibdênio e zinco. Ciência e Agrotecnologia, 23,462-467.

Vieira, N.M.B.; Alves Júnior, J.; Silveira, L.S.M.; Andrade, M.J.B.; Carvalho, J.G. Adubação foliar com boro na cultura do feijoeiro. CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 18-20 out., 2005, Goiânia-GO. Anais v. 1, Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005.

Wruck, F. J; Cobucci, T; Stone, L. F. Efeito do tratamento de sementes e da adubação foliar com micronutrientes na produtividade do feijoeiro. CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO. Goiânia-GO. Anais. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 1, 2005.

Downloads

Published

2012-05-16

How to Cite

André Henrique, Anielli Souza, Jefferson Henrique, Valdere Martins, Maria Alice Figueiredo, Gonçalves, A. H., … Bonilha, M. A. F. M. (2012). Application of amino acids and micronutrients on yield of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Biotechnology and Biodiversity, 3(2), 36–40. https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v3n2.goncalves

Most read articles by the same author(s)