Mycodiversity in the Cerrado: reports in recent years

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v8n4.braga

Keywords:

fungi of the cerrado, bioprospecting, new genera, species

Abstract

The Cerrado is home to a huge variety of organisms, including the microbiota, which is still little known by science. Scoring scientific evidence that portrays the richness and abundance of microorganisms in this biome is important not only to stimulate more bioprospective research that demonstrates the biological potentialities present in the region, but also conservation and sustainable attitudes. This review aimed to highlight reports of new fungal species recently discovered in the Cerrado biome. An exploratory research was carried out with a survey of articles in English and Portuguese published between the years 2015 to 2019, in the Google Scholar, Scielo, Portal Capes and DOAJ databases, using the descriptors “fungi do cerrado”, “(bio) prospecção of fungi from the cerrado ”and“ new species of fungi in the cerrado ”. In the search, only articles that reported discoveries of new species for the scientific community or first report of a certain species in the Cerrado biome were considered, as well as the first evidenced association of a certain fungus with other organisms, and such reports may or may not indicate possible biotechnological applications of the organisms. found. Articles that did not meet the inclusion criteria were excluded from the search. Research was verified with reports of new discoveries, especially in the states of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Mato Grosso do Sul. Some of the discoveries showed possible biotechnological properties of the isolates found, emphasizing the need for actions aimed not only at the conservation of the biome , as well as more bioprospective research.

Author Biographies

Héberly Fernandes Braga, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Doutorando em Microbiologia pela Universidade Estadual Paulista - UNESP. Mestre em Engenharia e Ciência de Alimentos pela UNESP (2013). Especialista em Biotecnologia e Qualidade em Alimentos pela União Educacional de Minas Gerais (2009). Graduado em Tecnologia em Alimentos pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro - IFTM (2009), em Ciências Biológicas - Bacharelado pela Universidade Federal de Uberlândia - UFU (2007) e em Ciências Biológicas - Licenciatura pela UFU (2006). Técnico em Patologia Clínica/Biodiagnóstico pela Escola Técnica de Saúde da UFU (2004). Atualmente é professor do Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do IFTM. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos e Biologia Aplicada, com ênfase em Microbiologia, Bioprocessos Microbianos e Enzimáticos, Bioquímica, Biotecnologia, Conservação, Segurança e Análise Sensorial dos Alimentos.

Heloiza Ferreira Alves do Prado, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Possui graduação em Bacharelado em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1996), Campus de São José do Rio Preto; mestrado em Ciências Biológicas, área de Microbiologia Aplicada pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2000), Campus de Rio Claro e doutorado em Ciências Biológicas, área de Microbiologia Aplicada, pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2005), Campus de Rio CLaro. Atualmente é professor assistente doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Campus de Ilha Solteira. Tem experiência na área de Bioquímica, com ênfase em Enzima Microbiana, atuando principalmente nos seguintes temas: enzima microbiana, ciclodextrina glicosiltransferase, amilases, celulase, xilanase, produção de enzimas, processos fermentativos, caracterização e purificação de enzimas.

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Published

2020-10-12

How to Cite

Braga, H. F., & do Prado, H. F. A. (2020). Mycodiversity in the Cerrado: reports in recent years. Journal of Biotechnology and Biodiversity, 8(4), 339–348. https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v8n4.braga