Behavior evaluation of fifteen sugarcane cultivars in the Southern Tocantins Region

Authors

  • Aristoteles Capone Universidade Federal do Tocantins
  • Jandislau José Lui
  • Thiago Romualdo da Silva
  • Marilene Alves Ramos Dias
  • Aurélio Vaz de Melo
  • Aristóteles Capone Universidade Federal do Tocantins https://orcid.org/0000-0003-1977-7533
  • Jandislau José Lui Universidade Federal do Tocantins
  • Thiago Romualdo da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Marilene Alves Ramos Dias Universidade Federal do Tocantins
  • Aurélio Vaz de Melo Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v2n3.capone

Keywords:

Saccharum spp., enviroments, productivity, quantitative and qualitative

Abstract

The cultivation of sugar cane (Saccharum spp.) is featured in the agricultural scenario of Brazil, can be attributed to its high adaptability to different environments. The objective of this study was to evaluate the behavior of fifteen cultivars of sugar cane in conditions of climate and soil of southern Tocantins, in conditions of cane the first year (2005/2006) and the second year (2006/2007). The experimental design was of randomized blocks, with fifteen treatments (cultivars) and three repetitions. The cultivars utilized were: RB84-5210, RB85-5113, RB85-5453, RB86-7515, RB83-5486, RB56-5230, RB85-5536, RB92-8064, SP80-1842, SP85-3877, SP81-3250, SP80-1816, SP87-365, SP86-155, IAC86-2480. The characteristics evaluated were: total height cane (ATC, in m); soluble solids (BRIX, in ºBrix); number of cane per hectare (NCH, in NC/ha) and productivity (PROD, in kg ha-1). The experimental data were analyzed individually and, after, joint analysis for some characteristics, for comparison between groups of means test was utilized grouping Scott and Knott (1974) the 5% significance. The characteristics ATC and NC/ha correlates directly with productivity. The cultivars RB56-5230, SP80-1816, RB85-155 and SP86-5536 were the most productive. The cultivars SP80-1816 and RB85-5536 obtained the best results in quantitative and qualitative parameters.

References

Alfonsi, R. R.; Pedro, M. J.; Brunini, O.; Barbieri, V. (1987), Condições climática para a cana-de-açúcar. In: Cana-de-açúcar: cultivo e utilização, 1987. São Paulo: Fundação Cargill, 1, 856p.

Azevedo, H. J. (1981), Fisiologia da cana- de-açúcar. Araras: Programa Nacional de Melhoramento da Cana-de-açúcar, 1, 108p.

Barbosa, G, V, S.; Souza, A, J, R.; Rocha, A, M, C.; Ribeiro, G, A, G.; Ferreira, J, L, C.; Soares, L.; Cruz, M, M.; Silva, W, C, M. (2000), Novas variedades RB de cana- de-açúcar para Alagoas, Maceió: UFAL, Programa de Melhoramento Genético de Cana-de-Açúcar, (Boletim Técnico – Programa de Melhoramento Genético de Cana-de-Açúcar, 1), 1, 16p.

Bernardes, M, S. (1987), Fotossíntese no dossel das plantas cultivadas. In: Ecofisiologia da produção agrícola. Piracicaba: POTAFOS, p.13-48.

Bernardes, M, S. e Câmara, G, M, S. (2001), Cultura da cana-de-açúcar, Piracicaba: ESALQ, Depto., de Produção Vegetal, 1. 20p.

Bezuidenhout, C. N.; O’Leary, G. J.; Singels, A.; Bajic, V. B. (2003), A process based model to simulate changes in tiller density and light interception of sugarcane crops. Agricultural Systems, 76, 589-599.

Casagrande, A. A. (1991), Tópicos de morfologia e fisiologia da cana-de-açúcar. Jaboticabal: FUNEP, 1, 157p.

Cesar, M, A, A.; Delgado, A, A.; Camargo, A, P, de.; Bissoli, B, M, A.; Silva, F, C. (1987), Capaciade de fosfatos naturais e artificiais em elevar o teor de fósforo no caldo de cana-deaçúcar (cana-planta), visando o processo industrial, STAB: Açúcar, Álcool e Subprodutos, 6, 32-38.

Cruz, C. D. (2001), Programa GENES - Aplicativo computacional em genética e estatística. Viçosa: UFV, Imprensa Universitária. 542p.

Delgado, A. A. e César, M. A. A. (1977), Elementos de tecnologia e engenharia do açúcar de cana. Piracicaba: ESALQ, Depto., de Tecnologia Rural, 364p.

Dias, F, L, F. Relação entre a produtividade, clima, solos e variedades de cana-de-açúcar, na Região Noroeste do Estado de São Paulo, Piracicaba. Dissertação (Mestrado em Solos e Nutrição de Plantas) - Universidade de São Paulo, 1997.

EMBRAPA (EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA). (1999), Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema brasileiro de classificação de solos, Brasília.

Fernandes, A. C. (1985), Autorização da colheita da cana-de-açúcar. In: SEMANA DE FERMENTAÇÃO ALCOÓLICA “JAIME ROCHA DE ALMEIDA”, Anais. Piracicaba: Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo, p.12-21.

James, N. I. (1971), Yeld components in ramdom and selected sugarcane populations. Crop Science, 11, 906-908. Kang, M. S. and Miller, J. D. (1984), Genotype-environment interactions for cane and sugar yield and their implications in sugarcane breeding. Crop Science, 24, 435-440.

Machado, E. C.; Pereira, A. R.; Fahl, J. I.; Arruda, H. V.; Cione, J. (1982), Análise quantitativa de crescimento de quatro variedades de milho em três densidades de plantio, através de funções matemáticas ajustadas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 17, 1323-1329.

Magalhães, A. C. N. Ecofisiologia da cana- de-açúcar: aspecto do metabolismo do carbono na planta. (1987), In: Ecofisiologia da produção, 1987. Associação Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato (POTAFOS). Piracicaba. p. 113-118.

Mariotti, J. A. (1971), Associations among yeld and quality components in sugarcane hybrid progênies. In: CONGRESS OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF SUGAR CANE TECNOLOGISTS. Proceedings. New Orleans: ISSCT. New Orleans. p. 177-184.

Matsuoka, S. (1996), Botânica e ecofisiologia da cana-de-açúcar. Apostila: Curso de Qualificação em Plantas Industriais - Cana-de-açúcar, São Paulo, 93p.

Scarpari, M. S. Modelos para a previsão da produtividade da cana-de-açúcar (Saccharum spp.) através de parâmetros climáticos. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Universidade de São Paulo, 2002.

Scott, A, J. and Knott, M. (1974), A cluster analysis method for grouping means in the analysis of variance. Biometrics, 30, 507-512.

SEPLAN. (2003), Secretaria do Planejamento e Meio Ambiente do Tocantins. Atlas do Tocantins: Subsídios ao planejamento da gestão territorial. 3. Ed. Palmas-TO: SEPLAN, 49p.

Silva Junior L. D. (2001), Estágio de desenvolvimento exigências da cultura cana-de-açúcar. Viçosa: UFV, 1, 21p.

Shigaki, F. Variedade de cana-de-açúcar para alimentação bovina cultivadas sob condições de déficit hídrico. Dissertação (Mestrado em Ciencia do solo) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, 2003.

Published

2011-08-08

How to Cite

Capone, A., Lui, J. J., da Silva, T. R., Dias, M. A. R., de Melo, A. V., Capone, A., … Melo, A. V. de. (2011). Behavior evaluation of fifteen sugarcane cultivars in the Southern Tocantins Region. Journal of Biotechnology and Biodiversity, 2(3), 72–80. https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v2n3.capone

Most read articles by the same author(s)