Technological monitoring of licuri (Syagrus coronata) oil processing for food purposes

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v11n1.freires

Abstract

The licuri, native to the caatinga, has a sweetened pulp and edible almonds rich in oil that can be used technologically. Thus, the objective was to carry out the technological monitoring of the processing of licuri oil in order to visualize the current scenario and define future perspectives. The INPI and ESPACENET patent bases were used using the names “Syagrus coronata”, “licuri” and “ouricuri”, in addition to the keyword “oil” in English and Portuguese. Scientific productions were also searched using the same keywords of the patent survey, through the Google Scholar, Periódicos Capes and Scopus databases. Fifteen patents and 51 scientific productions were found regarding the use of licuri oil, with the first patent published in the 70s and just over half of the scientific productions published in the last 6 years. Being naturally Brazilian, the country and its inventors stood out in technological innovation regarding the use of licuri oil. This oil had multiple applications, especially in the production of cosmetics, animal feed, as well as in the development of biofuels, with the food industry as the least applied area. Only two patents were related to its use in the human diet, being for bakery products and food supplementation. In view of this, there are still several possibilities for technological innovation with the use of licuri oil, either with updates in the areas already studied or its application in other market niches, especially those of food and health, considering the importance of innovation in these areas.

References

Alfarhan I. English as a global language and the effects on culture and identity. American Research Journal of English and Literature, v.1, p.1-6, 2016. https://doi.org/10.21694/2378-9026.16010

Aroucha EPTL, Aroucha ML, Boas práticas de manejo para o extrativismo sustentável do Licuri. Brasília: Instituto Socie-dade, População e Natureza. 2013. 92 p.

BAHIA. Secretaria de Desenvolvimento Rural. Cooperativa da agricultura familiar tem faturamento recorde com produtos derivados do licuri. 2023. Disponível em: http://www.sdr.ba.gov.br/node/9448. Acesso em: 25 fev. 2023.

Barbosa JEP, Rocha VR, Peiter AS. Extração de óleo do ouricuri (Syagrus coronata) utilizando a prensagem mecâni-ca. Brazilian Applied Science Review, v.4, n.6, p.3458-3466, 2020. https://doi.org/10.34115/basrv4n6-014

Crepaldi IC, Almeida-Muradian LB, Rios MDG, Penteado MVC, Salatino A. Composição nutricional do fruto de licuri (Syagrus coronata (Martius) Beccari). Brazilian Journal of Botany, v.24, p.155-159, 2001. https://doi.org/10.1590/S0100-84042001000200004

Dayrit FM. The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. Journal of the American Oil Chemists' Socie-ty, v.92, n.1, p.1-15, 2015. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7

Drumond MA. Licuri Syagrus coronata (Mart.) Becc. Petroli-na: Embrapa Semi-Árido, Documentos 199, 2007. 16p.

Fink C, Khan M, Zhou H. Exploring the worldwide patent surge. Economics of Innovation and New Technology, v.25, n.2, p.114-142, 2016. https://doi.org/10.1080/10438599.2015.1055088

Foss SR, Saadi FN. Composição cosmética anti-poluição, uso de óleo de licuri para preparação da dita composição e méto-do cosmético. Depositante: LOCCITANE DO BRASIL S.A. Procurador: Paula Santos e Silva. BR 10 2019 011775 3 A2. Depósito: 11 jun. 2019. Publicação: 22 dez. 2020.

Foss SR, Spehar LS, Oliveira BL. Composição cosmética compreende óleo de licuri, uso da dita composição e método cosmético. Depositante: LOCCITANE DO BRASIL S.A.. Procurador: Astheri Propriedade Intelectual e Inovação. BR 10 2017 028213 9 B1. Depósito: 27 dez. 2017. Publicação: 16 jun. 2019.

Lisboa MC, Wiltshire FMS, Fricks AT, Dariva C, Carrière F, Lima AS, Soares CMF. Oleochemistry potential from Brazil northeastern exotic plants. Biochimie, v. 178, p. 96-104, 2020. https://doi.org/10.1016/j.biochi.2020.09.002

Maciel MRW. Bioquerosene e processo de obtenção do mes-mo. Depositante: UNICAMP. BR PI0803465 A2. Depósito: 11 set. 2008. Publicação: 17 maio 2011.

Maia JM, Sousa VFO, Lira EHA, Lucena AMA. Motivações socioeconômicas para a conservação e exploração sustentá-vel do bioma Caatinga. Desenvolvimento e meio ambiente, v.41, 2017. http://dx.doi.org/10.5380/dma.v41i0.49254

Meirelles AJA, Rodrigues CEC, Golçalves CB, Batista EAC, Katekawa ME. Processo de desacidificação de óleos e gor-duras por extração líquido-líquido e processo de purificação de biodiesel e de tratamento do reagente alcoólico. Patente de Invenção, PI0900869 A2.

Miranda KES. Qualidade e atividade antioxidante de fruto e seu óleo de genótipos do licurizeiro (Syagrus coronata). 2011. 142f. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Centro de Tecnologia, Univer-sidade Federal da Paraíba, João Pessoa, 2011.

Neves PC, Afonso O, Silva D, Sochirca E. The link between intellectual property rights, innovation, and growth: A meta-analysis. Economic Modelling, v.97, p.196-209, 2021. https://doi.org/10.1016/j.econmod.2021.01.019

Nielsen, B. Anti-static Composition. Depositante: DANISCO. EP 1058710 A1. Depósito: 15 fev. 1999. Publicação: 13 dez. 2000.

Nielsen, B. Composition. Depositante: DANISCO. US 6395812 B1. Depósito: 21 abr. 1998. Publicação: 28 maio 2002.

Paranhos RCS, Ribeiro NM. Importância da prospecção tecnológica em base em patentes e seus objetivos da busca. Cadernos de Prospecção, v.11, n.5, p.1274, 2018. http://dx.doi.org/10.9771/cp.v12i5.28190

Perrin P, Herry G, Boyer-Joubert C. Compositions, kits and methods for nutritional supplementation with twelve carbon chain fatty acids and twelve carbon chain acylglycerols. De-positante: Philippe Perrin; Guillaume Herry; Cecile Boyer-Joubert. Depósito: 29 set. 2011. Publicação: 4 abr. 2013.

Petzhold CL, Veronese VB, Menger RK. Processo de produção de polióis a partir de glicerina loira. Depositante: Universidade Federal do Rio Grande do Sul. BR PI0901857 A2. Depósito: 27 maio 2009. Publicação: 25 jan. 2011.

Quan C. Process for making transparent nanoemulsions com-prising lauric oil. Depositante: CONOPCO INC. US 11344484 B2. Depósito: 21 jan. 2019. Publicação: 31 maio 2022a.

Quan C. Transparent nanoemulsions comprising lauric oil. Depositante: CONOPCO INC. US 11266580 B2. Depósito: 21 jan. 2019. Publicação: 8 mar. 2022b.

Rocha AA, Almeida MF, Coelho BS, Santos LS, Veloso CM. Efeito da adição de óleo de licuri (Syagrus coronata) e Tween 80 em filme de amido de araruta (Maranta arundi-nacea L.). Higiene alimentar, v.33, n.288/289, p.1400-1404, 2019.

Rossen JL. Fluid shortening. Depositante: LEVER BROTH-ERS LTD. US 3528823 A. Depósito: 4 ago. 1966. Publi-cação: 15 set. 1970.

Russo SL, Silva GF, Oliveira LB, Nunes MASN, Vasconc

elos JS, Santos MMA. Propriedade intelectual. In: Russo, Suzana Leitão; Da Silva, Gabriel Francisco; Nunes, Maria Augusta Silveira Netto. (org.). Capacitação em inovação tecnológica para empresários. São Cristóvão: Editora UFS, 2012. Cap. 3, p. 55-89.

Santiago FAD, Nogueira WS, Fontes AEF, Lowe LMX, Gomes JR. Process to obtain N-paraffins from vegetable oil. Petroleo Brasileiro SA. US 2007260102 A1, 2011.

Segall SD, et al. Utilização do óleo de licuri (Syagrus corona-ta) para em pacientes submetidos a tratamento com drogas quimioterápicas. Depositante: Universidade Federal de Mi-nas Gerais. PI 0402893-7 A2. Depósito: 13 jul. 2004. Pub-licação: 1 mar. 2006.

Silva KF, Lima ÂF, Silva MS. Potencialidade de indicação geográfica do licuri do semiárido baiano sob a ótica do cír-culo virtuoso da qualidade. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v.18, n.1, 2022.

Souza TGS, Silva MM, Feitoza GS, Alcântara LFM, Silva MA, Oliveira AM, Aguiar JCROF, Navarro DMAF, Aguiar Júnior FCA, Silva MV, Chagas CA. Biological safety of Syagrus coronata (Mart.) Becc. Fixed oil: Cyto-toxicity, acute oral toxicity, and genotoxicity studies. Journal of Ethnopharmacology, v.272, p.1-8, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jep.2021.113941

Tan H, Li J, He M, Li J, Zhi D, Qin F, Zhang C. Global evo-lution of research on green energy and environmental tech-nologies: A bibliometric study. Journal of Environmental Management, v.297, p.1-12, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2021.113382

Vieira JAV, Rocha MI, Carvalho RL, Alves MV. Process for the production of aviation biokerosene and aviation kerosene composition. Petroleo Brasileiro SA. US 2013055624 A1. Depósito: 7 abr. 2011. Publicação: 7 mar. 2013.

Vieira JAV. Processo para a produção de biodiesel. Deposi-tante: PETROLEO BRASILEIRO SA. BR PI0503631 A. Depósito: 19 ago. 2005. Publicação: 10 abr. 2007.

Wu, X. Technology, power, and uncontrolled great power strategic competition between China and the United States. China International Strategy Review, v.2, n.1, p.99-119, 2020. https://doi.org/10.1007/s42533-020-00040-0

Zhou J, Faubion JM, Walker CE. Evaluation of different types of fats for use in high-ratio layer cakes. LWT-Food Science and Technology, v.44, n.8, p.1802-1808, 2011. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.03.013

Journal of Biotechnology and Biodiversity

Published

2023-03-30

How to Cite

Dias Freires, J. (2023). Technological monitoring of licuri (Syagrus coronata) oil processing for food purposes. Journal of Biotechnology and Biodiversity, 11(1), 10–17. https://doi.org/10.20873/jbb.uft.cemaf.v11n1.freires